De rol van uw tandarts en FOCUSONDERZOEK met de Diagnose kanker

De rol van uw tandarts en FOCUSONDERZOEK met de Diagnose kanker

Een focusonderzoek, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je de diagnose borstkanker krijgt zal je niet direct denken aan de zorg voor je mond en gebit. Je bent bezig met andere dingen, wat logisch is maar toch kunnen er tijdens de periode van chemokuren klachten ontstaan aan het gebit en in de mond zoals parodontitis, gaatjes of bijvoorbeeld wortelpuntontstekingen. Dit komt door verlaging van de weerstand. Chemotherapie en bestraling hebben beide een effect op snel delend weefsel. Je bent vatbaarder voor ontstekingen doordat chemotherapie en bestralingen invloed hebben op het beenmerg, waar de rode en witte bloedcellen worden gevormd, wat zorg voor een verandering van de bloedingsneiging en een algehele weerstandsverlaging. Het kan zijn dat er al een lichte ontsteking in de mond aanwezig is, waar je nooit last van had, maar juist tijdens de chemotherapie actiever word en tot vervelende klachten gaat leiden.

Waar let de tandarts op tijdens een focusonderzoek?

Tijdens een focusonderzoek van het gebit wordt een uitgebreid onderzoek gedaan van de gehele mond, klinisch en röntgenologisch, zodat voorafgaande aan de chemotherapie alle mogelijke bronnen van ontstekingen worden gediagnosticeerd. In dit onderzoek word op diverse punten speciaal gelet zoals; Pockets, gingivitis en parodontitis – gaatjes – wortelpuntontstekingen – wortelresten.

Pockets, gingivitis en parodontitis:

Pockets zijn ruimtes tussen tand en tandvlees die zijn ontstaan wanneer bacteriën aanwezig zijn in tandplaque langer de tijd hebben gehad om te overleven rond de randen van het tandvlees. De bacteriën zorgen dat de vezels rond een tand of kies wat kunnen loslaten. Is een pocket beperkt, dan spreken we van gingivitis, zijn de pockets dieper dan spreken we van parodontitis, of wel tandvleesontsteking. Beide vormen vallen onder ontstekingen en hebben behandeling nodig.

Gaatjes:

Het gebit word klinisch en röntgenologisch onderzocht op bestaande gaatjes, ook wel cariës genoemd. Kleine gaatjes kunnen worden gevuld, bij diepe cariës kan ook de zenuw van de tand of kies ontstoken zijn, dan is een wortelkanaalbehandeling nodig.

Wortelpuntontstekingen:

Met een röntgenfoto kunnen wortelpunt ontstekingen worden onderzocht.

Wortelresten:

Wanneer er eerder een tand of kies getrokken is, kan het zijn dat er een stukje wortelrest is achter gebleven. In veel gevallen verloopt dit zonder klachten of problemen. Tijdens het focusonderzoek wordt gekeken naar eventueel achtergebleven wortelresten, en of er sprake is van ontsteking een de wortelresten.

Weeg de noodzaak af

Het belang van een focusonderzoek is er zeker, maar het is belangrijk samen met de tandarts de noodzaak van de behandelingen af te wegen. Het is een emotioneel heftige periode, waarin er heel veel gebeurd en gevraagd word van je lichaam. Ten alle tijden moet benadrukt worden dat voor, tijdens en na de behandelingen optimale mondhygiëne aandacht verdient, omdat dit een deel van nieuwe problemen kan voorkomen. Overleg met de tandarts en mondhygiëniste om een optimale conditie van uw mond te bereiken en te behouden.

Het laatste nieuws